- Allt om körkort & trafikskolor!

Körkortet

Ett körkort kan du få med flera olika behörigheter, vilka ger dig tillstånd att köra olika sorters fordon. Högre behörighet = svårare styrda, tyngre och större fordon, är en tumregel som gäller i behörighetssystemet. Annat som skiljer körkorten åt är vilken ålder du får övningsköra från, och såklart reglerna kring dem. Här finns en förteckning av alla olika körkorts behörigheter.

Vad betyder?

Lär dig alla
vägmärken här!

Det kan vara svårt att korvstoppa och lägga alla klasser och behörigheten till respektive fordon på minnet, men ännu en tumregel kring det hela är att behörigheterna döps efter ABCD-princip (gäller samtliga klasser förutom taxi) där varje bokstav innebär ökad behörighet. Från och med behörighet B kan man även lägga på minnet att ett E efter bokstaven lägger till ökad behörighet vad gäller tillåten vikt påtillkopplat släp.

Exempelvis: Behörighet C gäller Personbil med totalvikt över 3,5 ton, samt tung lastbil med ett släp. CE gäller för samma fordon, med skillnaden att släpet får vara av vilken vikt som helst.

Det absolut vanligaste körkortet, det som berättigar föraren att köra en personbil med högsta totalvikt av 3,5 ton - den sortens bil som vanligen skjutsar barn till skolor, tar människor till kontor och åker på bilsemester - är B-körkortet, vilket även är det körkort du som läser det här förmodligen står i stånd till att ta.

 

[x]