- Allt om körkort & trafikskolor!

Körkortstillstånd

För att få börja övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om via Transportstyrelsen. Genom Transportstyrelsens beslut får både du och Vägverket besked om att du uppfyller de grundläggande kraven som krävs för att få ta körkort. Det är bra att ansöka om körkortstillstånd i god tid (någon månad) innan du har tänkt börja övningsköra.

Vad betyder?

Lär dig alla
vägmärken här!

Körkortstillstånd är giltiga i fem år. Om du inte tagit körkort inom den tiden måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd. Det finns vissa brott och andra omständigheter som kan leda till att körkortstillståndet återkallas (dessa finner du i körkortslagen). Godkännandet av din handledare står kvar om du blir tvungen att ansöka om nytt körkortstillstånd.

Så här ansöker du om körkortstillstånd:

• Fyll i ansökan om körkortstillstånd på blanketten "Körkortstillstånd med hälsodeklaration". Dessutom ska du kontrollera synen hos en legitimerad optiker, legitimerad läkare eller trafikskola, som skriver ett intyg om synprövning. Läs mer om blanketter för körkortet.

• Betala in avgiften till Transportstyrelsen samtidigt som du skickar den ifyllda ansökningsblanketten, hälsodeklarationen och intyget om synprövning till Transportstyrelsen, 701 97 Örebro.

• När Transportstyrelsen har beviljat ditt körkortstillstånd får du ett "Bevis om körkortstillstånd".

 

[x]