- Allt om körkort & trafikskolor!

Övningsköra

För att genomföra uppkörningen och få körkort krävs det att du har övningskört en hel del och är van bakom ratten. Du måste gedigen körerfarenhet för att klara av olika situationer som uppstår i trafiken.

Det kan vara allt från att fastna i rusningstrafiken mitt i en storstad till att vara uppmärksam på lekande barn på gatorna eller körning på motorväg. I grund och botten handlar det om din och andras säkerhet i trafiken.

Vad betyder?

Lär dig alla
vägmärken här!

Du finns tre alternativ när det kommer till att övningsköra. Det första är att övningsköra med en trafikskola där du betalar för körlektionerna med en egen körlärare.

Det andra alternativet är att du kan övningsköra privat med en godkänd, tänk då på att du och din handledare måste genomgå en handledarutbildning, läs mer om detta i sektionen: Handledare Övningskörning. Det tredje och troligtvis vanligaste alternativet är att kombinera de andra två genom att ta körlektioner på trafikskola och övningsköra privat med din handledare. Oavsett vilket alternativ du väljer så ställs samma krav på dig vid körkortets teoriprov och uppkörning.

Väljer du att övningsköra privat bör du och din handledare läsa på om vilka krav som ställs på uppkörningen. Det rekommenderas också att lägga upp en plan för hur körundervisningen ska gå till.

Hitta trafikskolor i din närhet.

För att få övningsköra måste du ha:
• Fyllt 16 år
• Ha ett giltigt körkortstillstånd.
• Ha en godkänd handledare om du ska övningsköra privat.

Bra att tänka på när du ska övningsköra:
• Se till att handledaren har med sitt handledarbevis
• Placera skylten ÖVNINGSKÖR synligt på baksidan av bilen
• Tänk på att körkortsteori och övningskörning hör ihop. Varva de två för bästa resultat.

 

[x]