Intensivkurs körkort

Träna

Övningskör och läs teori.

Teoriprov

Skriv teoriprov först.

Uppkörning

Genomför uppkörning.

Intensivkurs körkort

Somliga väljer att ta en intensivkurs för körkort. Det innebär att man under en kortare period, oftast en eller ett par veckor, spenderar mycket tid på trafikskolan och under hela dagar utbildar sig inom både körkortsteori och praktisk bilkörning. Ofta hålls intensivkurserna för körkort under sommaren, då många har lov eller semester. Dock är många trafikskolor flexibla och håller intensivkurs för körkort året runt.

För att få ut så mycket som möjligt under intensivkursen är det bra att ha en grundläggande körvana redan innan utbildningen startar. Detta för att slippa ödsla lektionstimmar åt att lära sig att köra bilen framåt, sådant man i regel med enkelhet kan lära sig med en privat handledare. En som redan har körvanan inne kan oftast klara sig med bara en veckas intensivkurs, medan nybörjare kan behöva uppemot tre veckor. Ofta görs intensivkurser på heltid och kräver därför att man är helt ledig och helhjärtat kan ägna sig åt körstudier, både praktiskt och i teorin.

Kostnaden för intensivkurs är i regel ganska hög. Men detta beror givetvis på hur många lektioner som krävs, om man även inkluderar teorin eller väljer att studera den på egen hand. Det finns ofta goda möjligheter att skräddarsy intensivkurs för körkort efter personliga önskemål och kunskapsnivån. Somliga väljer att enbart intensivt ta körlektioner, medan andra börjar helt från noll och varvar lektioner i teori med körlektioner. Somliga trafikskolor erbjuder också intensivkurser i enbart körkortsteori.

Ring gärna och prata med olika skolor och ställ frågor om kursupplägg och pris. Den som är osäker på att köra kanske föredrar att ta intensivkursen på mindre ort, för att snabbt skaffa sig en körvana och inte från början få känslan av att det är övermäktigt att lära sig att köra bil på bara ett par veckor. Dock är det bra att tänka på att inte vara på en alltför liten ort om man själv är bosatt i en storstad, då körtekniken och vad som krävs av en som förare kan variera stort. En fördel med att göra intensivkursen för körkort på en liten ort är att det i regel är kortare väntetid för teoriprov och uppkörning.

Uppläggen för intensivkurs varierar med olika trafikskolor. Många erbjuder paketpriser där ett visst antal körlektioner, ofta cirka 10 i veckan, teoriutbildning, studiematerial och boende är inkluderat. I vissa priser ingår även kostnaden för riskutbildningens båda delar, men oftare är detta ett pris som tillkommer. En klar fördel med intensivkursutbildningen är att man redan innan man startar har en klar överblick över kostnader och tidsåtgång. Trafikskolan bokar också in en för uppkörning och teoriprov för att man ska ha alla förutsättningar för att få sitt körkort på ett mycket effektivt sätt.

Det är viktigt att boka intensivkurs i god tid. På många orter är det särskilt under sommaren flera månaders väntetid. Priserna varierar stort mellan olika trafikskolor, men en indikation är att det kostar ca 10 000 kronor för en vecka inklusive två körlektioner om dagen (sammanlagt 10 körlektioner), teoriutbildning och boende. Till detta kommer i somliga fall Riskutbildningens avgift.

Lär dig alla vägmärken!

Glöm inte att plugga in vägmärken. Det är en väsentlig del i att få körkort. Tips! Börja tidigt med att titta på vägmärken när du åker bil och fråga den som kör vad de betyder.