Redan körkort?

Tappat körkort

Spärra och beställa nytt

Förnya

Ditt körkort håller inte i evigt.

Kör utomlands

Skaffa internationellt körkort

För dig som redan har körkort

Du som redan har körkort kanske behöver hjälp med att förnya körkortet, eller få internationell behörighet om du ska köra bil i länder utanför EES-området? Kanske har du tappat bort ditt körkort

Tappat körkort

Tappat körkort kan du enkelt spärra själv på polisens hemsida. Du beställer då även samtidigt ett nytt. 

Efter detta skickar Transportstyrelsen blanketter för att ansöka om nytt körkort, något som i regel går på bara en dag. Tillsammans med ansökningsblanketten bifogas ett fotografi och när detta tillsammans med betalning kommit in till Transportstyrelsen så görs ett nytt körkort. Det brukar ta fem arbetsdagar att få detta. Det är tillåtet att köra bil utan körkortet under de dagar du väntar på det nya. Då krävs det att du medtar en annan giltig identitetshandling. På Polisens webbplats finns mer information om vad som gäller om identitetshandling förlorats 

Förnya körkort

Ditt körkort är giltigt i tio år från utfärdandedatum och ska därefter förnyas. När det är dags att förnya körkortet på grund av att tio år har gått så skickar Transportstyrelsen automatiskt en ansökningsblankett till din folkbokföringsadress. Har du inte fått papper kontakta transportstyrelsen. 

Internationellt körkort

Du som ska köra bil i ett land utanför EES-området vill troligen ha ett internationellt körkort, som fungerar som en översättning av ditt svenska körkort. Det är inte ett krav i alla utomeuropeiska länder, men kan vara en underlättande fördel i händelse av kontroller i utlandet.

Köpa bil

När körkortet äntligen är fixat kanske nästa steg är att köpa bil. Vi rekommenderar att man gör en noggrann undersökning innan köp. Detta gäller oavsett om det är en ny eller begagnad bil.