Ta körkort

Träna

Övningskör och läs teori.

Teoriprov

Skriv teoriprov först.

Uppkörning

Genomför uppkörning.

Steg för steg till körkort

Nedan presenteras en kort lista över de steg som du behöver gå igenom för att ta körkort. 

Ansök om körkortstillstånd hos transportstyrelsen. Denna inkluderar även en hälsodeklaration.

Efter att du fått körkortstillstånd ska du börja övningsköra. Gör du detta privat måste du ha en godkänd handledare. Läs mer om detta under sektionen Handledarutbildning Körkort. Du kan välja mellan att övningsköra endast privat, endast hos körskola eller en mix av dem båda. Det vanligaste är att man både övar privat och på körskola för att öka sina chanser att klara uppkörningen. 

Plugga körkortsteori och varva detta med övningskörning. Det kanske enklaste sättet att lära sig körkortsteori är att plugga körkortsfrågor. Det finns flera online som du kan köpa. Går du på en körskola så har de ofta ett program som du får använda för att träna på frågor till teoriprovet. 

Gå den obligatoriska riskutbildningen.

Boka tid för förarprov B. Du bokar tid för både kunskapsprov (teoriprov) och uppkörning (officiellt kallat körprov) vid samma tillfälle. Går du på en trafikskola kan de hjälpa dig med bokning av dessa. 

Gör teoriprov och uppkörning. Du kan göra båda på samma dag om du vill. Om du gör båda proven inom två veckor får du möjlighet att göra ett eventuellt omprov inom två månader. Först gör du alltid teoriprovet. Sedan gör du uppkörning, även om ditt teoriprov inte blivit godkänt.

Om ett av proven inte blir godkänt har du två månader på dig att göra ett omprov. Detta gäller under förutsättning att du gjort båda inom en tidsperiod på två veckor och att själva omprovet bokas inom tre dagar efter genomförd uppkörning.

Blir du godkänd på båda proven får du ditt körkort inom fem dagar!

Krav för svenskt körkort

Permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst sex månader.

Att du är minst 18 år.

Att du inte har körkort som är taget i annat land inom EES-området. Du kan däremot byta ut ett sådant körkort mot ett svenskt körkort.

Lär dig alla vägmärken!