Tips för övningskörningen

Tips för övningskörningen

Är det dags för dig att börja övningsköra?  Vi delar med oss utav några tips inför övningskörningen som kan vara till hjälp för dig. Kom ihåg att inte lämna strålkastarna på när motorn inte är igång exempelvis när du parkerar bilen, detta gör att du sparar på ditt bilbatteri så du inte orsakar onödigt slitage och risk till urladdning.  

När du ska ge dig ut och börja övningsköra så är det viktigt att komma ihåg att detta är något du ska göra för första gången, att behålla ditt lugn och ha tålamod är nyckeln till framgång. Att ge sig ut i trafiken som nybörjare innebär många nya intryck och flera trafikregler att hålla koll på samtidigt. Något som kan hjälpa att minimera din stress inför detta moment kan vara att planera din körning med din handledare i förväg. Bestäm er destination tillsammans innan ni kör iväg, kör gärna i områden som du själv är van att vistas i de första tillfällena när du övningskör. 

Innan du kör iväg är det viktigt att du bekantar dig väl med bilen så att du själv känner dig bekväm bakom ratten. Gå igenom med din handledare bilens olika kontroller och vart du finner dem såsom exempelvis blinkers, varningslampor, vindrutetorkare, handbroms, justering av sidospeglar med mera. Ju mer du förbereder dig själv inför din körning desto mer trygg kommer du att känna dig ute i trafiken när bilen rullar iväg. Det sista steget innan du kör iväg är att alltid kontrollera att du sätter på dig säkerhetsbältet och att den sitter åt!

Nu är du igång och bilen rullar iväg ut mot trafiken. Det gäller att du behåller ditt fokus under hela körningen och se till att vara uppmärksam gentemot andra trafikanter samt fotgängare som du kan stöta på. Håll koll på din hastighet och se till att alltid hålla avstånd till fordonet framför dig, om det skulle uppstå en plötslig panikbromsning så har du god marginal för bromssträckan för att förhindra en krock med fordonet framför dig. 

För att bli en så trygg bilförare som möjligt rekommenderas det att köra i olika väderförhållanden samt olika tider på dygnet. Det är därför en bra idé att ta vara på din övningskörningsperiod och öva på att köra både när det är ljust ute, mörkt, i snö, dimma eller regn. Man känner sig oftast mer trygg under sin övningskörningsperiod då man alltid har sin handledare i passagerarsätet som har uppsikt och kan rycka in. Men tänk på att detta är enbart en period, du ska förbereda dig inför att ta körkortet och kunna därefter känna dig bekväm helt med dig själv ute i trafiken under alla omständigheter.  

Lycka till med övningskörningen!